Si tudi vaši otroci želijo med obroki pojesti nekaj sladkega? Ponudite jim zdravo različico. Namesto bombonov, lizik, žvečilnih gumijev, čokolade ... jim postrezite suho sadje, ki vsebuje veliko hranilnih snovi.
Suho sadje bogato z vitamini, minerali in encimi
Suho sadje vsebuje veliko vitaminov, mineralov in encimov, bogato pa je z naravnimi sladkorji. Za otroke je to super izbira namesto sladkarij za malico ali po obroku, ko se želijo posladkati. Suho sadje imate lahko vedno s sabo v priročni embalaži in se ne bo pokvarilo. Spremlja vas lahko na vseh izletih, pohajkovanjih po gozdu, ob vas je lahko na plaži, bazenu, ob jezeru, reki, na smučišču ...
Pester izbor
Lahko je sladko, sladko-kislo ali celo kislo. Otroci obožujejo rozine, suhe marelice, fige, ananas in drugo tropsko sadje, brusnice, jabolka, zelo okusni so tudi dateljni, suhe slive in ingver. Dopustite jim, da preizkusijo čim več različnega suhega sadja in poiščejo svoje najljubše.
Skrbna izbira
Ko izbirate suho sadje v trgovini, preverite, kako je bilo sušeno in katere sestavine vse vsebuje. Hranite ga v temnem, suhem in hladnem prostoru. Ko enkrat odprete vrečko suhega sadja, jo poskušajte čim prej porabiti.
Suho sadje kot samostojen obrok ali kot sestavina sladic
Suho sadje otroci najraje jedo samostjno, ampak lahko ga uporabljate tudi pri peki raznih zdravih sladic, z njimi lahko obogatite marsikateri zajtrk ali večerjo s kašo, kosmiči, jogurtom ... Kot dodatek pa nekatero suho sadje izpopolni okus raznim mesnim jedem.
Preprost recept za proseno kašo s suhimi slivami
Dedek Tomaž nam je zaupal recept za proseno kašo s suhimi slivami. Z njo pogosto preseneti vnuka za zajtrk na kampiranju v poletnih dneh.
Sestavine
7 dl mleka
4 jedilne žlice prosene kaše
1 ščepec soli
1 ščepec cimeta
14 suhih sliv brez koščic Odlično
2 jedilni žlici bio kokosovega sladkorja Odlično
Postopek
Mleko zlijete v lonec, ga solite in pustite, da zavre. Suhe slive narežete na manjše koščke. Proseno kašo umešate v mleko, dodate sladkor, cimet in suhe slive. Ves čas mešate. Kuhate približno 20 minut na zmernem ognju. Postrežete v globokih krožnikih ali skodelicah. Tomaž vam želi dober tek!
Avtor: N. K.